COLLABORATION

Fifty pairs of shoes x Aarion
Photo: Radványi Sára

Jacket: 29990.-
T-Shirt: 7700.-
Bag: 24990.-

Jumper: 12990.-
Webshop: http://shop.aarionclothing.com
Facebook: https://www.facebook.com/aarionclothing

Interjú Márkus Danival: 


Mesélj egy kicsit a márkáról… A márkát hárman hoztuk tető alá. Király Márton, Kiss Máté és én. Egyikünk sem foglalkozott a divattal előtte, de persze, szeretjük a szép dolgokat és szeretjük a ruhákat. Ennek köszönhető az Aarion. Máté a grafikus, Marci és én meg csak hobbiszinten érdeklődünk a design iránt és ezt próbáltuk átkonvertálni – tervezésen, varrónőkön és modellezőkön keresztül – ruhákká. 
Honnan merítesz ihletet? Kik inspirálnak?
A legnagyobb inspirációm a város és a benne élő emberek, a barátaim vagy egy idegen, aki szembe jön velem az utcán. Inspiráltak már zenészek, könyvek. Mikor mi mozgat. A kedvenc ilyenem talán Bret Easton Ellis volt, mármint a könyvei, persze. De nagy ihlethozó a Tumblr is. Dekadencia, popkultúra.
Melyik a kedvenc darabod a kollekcióból? A kabát, amit fotóztunk rajtad. Azzal volt a legtöbb munkám eddig. 

Mit gondolsz a mai fiatalok öltözködéséről?
Nem nagyon fogalmazódik meg ezzel kapcsolatban semmi bennem. Én kicsit talán önző módon magamnak csinálom ezt a márkát, bízva abban, hogy ez másoknak is tetszik. Emiatt nem szoktam kielemezni az emberek öltözködési szokásait. Ami számomra fontosabb, az inkább az attitűd. Mostanában egyre többet találkozom azzal, hogy az átlag ember – legyen az “divat álló” vagy “divat érzékeny” – megszokta, hogy nagyon keveset költ a ruháira és most nem arra gondolok, hogy X pár cipő nem elég, hanem arra, hogy vesz egy pólót, és teljesen normálisnak tartja, hogy 800 forintért kapott egy divatos basic felsőt. Nem kell ehhez közgazdásznak lenni, hogy rájöjjünk, a nagy cégeken kívül senki nem tudja ezt megcsinálni. Egy magyar varrónő/szabó bére már alapból lehetetlenné teszi, hogy kijöjjön bármi is 800 forintból.. Ha most hozzá adjuk az anyagot, a szállítást, a tervezést, a csili vili bolt berendezését, bérleti díját és a benne dolgozókat – akik ugye, minimum, legyenek kedvesek -, már egy sima fehér póló esetében is messze meghaladjuk a 800 forintot. Sajnos, az emberek ehhez vannak hozzászokva.

Kiknek, milyen típusú embereknek ajánlod az Aariont?Most jön a sablon szöveg, olyan embereknek akik fogékonyak az egyediségre, mert számukra értéke van annak, hogy limitált darabokat hordhatnak. Azoknak, akiknek fekszik ez a sokszor minimalista, de még többször cinikus világ, amit hozunk. 
Mi a márka legfőbb üzenete? Nincs üzenet. Fiatalok vagyunk, valahogy látjuk a világot és megpróbáljuk ezt/ezeket a látásmódot valamilyen formába materializálni. 
Köszönöm szépen az interjút, és további sok sikert kívánok a fiúknak!