One Fashion – Reka Vago Collection

_MG_0628

_MG_0614

_MG_0594

onef

_MG_0717-2

onefashionbudapst_tegyelamagyardivatert (13)

onefashionbudapst_tegyelamagyardivatert (14)

onefashionbudapst_tegyelamagyardivatert (12)

Photo: Stiglincz Gábor

– LOCAL CONTENT –

A #Tegyélamagyardivatért kampány keretén belül a ONE Fashion-nel beszélgettem:

1. Miért pont a cipők? Mi ösztönzött a blogod elindítására?

Amikor az öltözködéssel, ruhadarabok és kiegészítők stilizálásával foglalkozom akkor érzem magam igazán elememben, ebből merítek végtelen kreatív energiát, nincs más számomra ami felér ezzel az érzéssel. A ruhatáram minden darabjáért rajongok, de talán a cipők foglalják el a legkülönlegesebb helyet a szívemben. :) A blogolás pedig a tökéletes festővászon minden magamfajta divatőrült számára, sosem volt kétséges hogy ezzel szeretnék foglalkozni. 

2. Mennyire követed a hazai divatszféra alakulását? 

Nagyon fontosnak tartom hogy megerősödjön a hazai márkák és tervezők jelenléte a piacon, mert felfrissülést hoz a nemzetközi cégóriások termékei mellé, hatalmas szükség van rá. Ennek megfelelően régóta figyelem a magyar tervezők munkáit, honnan inspirálódnak, milyen kollekcióval állnak elő, hogyan népszerűsítik azt, és úgy gondolom hogy nagyon jó irányba haladunk. Egyre inkább kezd kialakulni egy erős közösség, amely markáns identitást ad a magyar divatnak. 

3. Mi a véleményed Vágó Réka munkáiról? 

Nagy kihívás olyan cipőket tervezni amelyek gyönyörűek, különlegesek és divatosak, ugyanakkor elég kényelmesek ahhoz hogy akár egész nap viselhetőek legyenek. Réka modelljeit pontosan ezért imádom. :) 

4. Van még olyan hazai cipőtervező, akinek munkásságát közelebbről is megismerted? 

Ennyire közelről még nem, de Káldy Júlia munkásságát MOME-s bemutatója óta követem, és Tóth-Kern Enikő magassarkúi is mindig elvarázsolnak. Nagy álmom hogy egyszer egy tervezővel összedugjuk a fejünket, és készítsünk egy közös kapszulakollekciót.

5. Milyen tapasztalataid vannak a hazai divatszféra közegéről – összefogásról, együttműködésekről, kampányokról, tervezőkről?

Egyre nagyobb az összefogás, közös design workshopok és pop up üzletek nyílnak, szinte minden héten divatbemutatók kerülnek megrendezésre. Rengeteg mentorprogram indul, ezekre különösen nagy szükség van, mert elindulni nagyon nehéz, pedig sok tehetségnek van hely az iparban. Aki ma Budapesten különleges magyar tervezőket keres, az meg is találja őket. Mi legalábbis ezért dolgozunk. 

6. Véleményed szerint, hogyan lehetne még inkább felhívni a figyelmet a hazai tervezők munkásságára? 

Az internet egy csodálatos hely, mert ha őszintén, hiteles módon és a minőségre odafigyelve készítesz tartalmat az olvasóknak, akkor létrehozhatsz egy olyan közösséget amely nem csak passzív figyelője profit orientált reklámoknak, hanem aktívan kötődik a témához, tudja mit szeretne viselni, és tudatosan keresi az igényeinek megfelelő termékeket. A magyar tervezőknek ezeket a vásárlókat kell megcéloznia, és nekünk bloggereknek pontosan ez a feladatunk, hogy ezt a kapcsolatot, amely mindannyiunk számára előnyös létrehozzuk, ezáltal még nagyobb figyelmet generálva azokra, akik megérdemlik azt. 

7. Tapasztalataid szerint mi az olvasók véleménye a hazai designer darabokról? 

Könnyen tűnhet úgy hogy indokolatlanul drágák a designer darabok, én viszont másként gondolok rájuk. Kevesen tudják hogy a tervezők mennyi energiát fektetnek egy-egy kollekció elkészítésébe, mennyi előkészületet, szakmai tudást és belefektetett munkaórát igényel. Ha a fast fashion üzletek helyett néha minőségi anyagokból és időtálló stílusban legyártott, a tervező szívét-lelkét tartalmazó kollekcióból választok, akkor egy olyan társat kapok amelyhez személyesen is kötődöm, és valószínűleg sosem fogom elfelejteni hogyan került hozzám.